Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen met hoog rendement

Zonnepanelen op het dak van uw woning is een slimme keuze. Uw energierekening wordt een stuk lager en u heeft de investering al binnen een aantal jaar terugverdiend. Van Halteren Instalaltietechniek is uw partner in de regio. Als u nu zonnepanelen aanschaft kunt u nog tot 2023 profiteren van de gunstige salderingsregeling.

Binnen 7 jaar kunt u de investering van zonnepanelen terugverdienen. Daarna geniet u zo’n 18 jaar van gratis energie. En verlaagt u de uitstoot van CO2.

Hoe werkt een zonnepaneel?

De zon geeft energie in de vorm van warmte en licht. Zonnepanelen zetten dit zonlicht om naar elektriciteit. Een zonnepaneel bestaat uit cellen, die weer bestaat uit 2 laagjes silicium. Op het moment dat de zon op een zonnecel schijnt, dan ontstaat er tussen die twee laagjes elektriciteit.

Om daadwerkelijk stroom hiervan te krijgen is er een omvormer nodig. Deze komt vaak te hangen op een zolder of bovenetage. De omvormer geleid de opgewekte elektriciteit naar de meterkast, waar dit omgezet wordt in wisselstroom en is de stroom bruikbaar in huis.

Op de omvormer en vaak ook via een app kunt u aflezen hoeveel stroom de zonnepanelen hebben opgewekt.

Voordelen zonnepanelen:

  • Stroom produceren met gratis zonlicht
  • Energiebelasting stijgt jaar over jaar
  • Energiebelasting op elektra is tot 5 keer hoger dan op gas
  • Hoger rendement dan sparen op een bankrekening
  • Zonnepanelen starten en stoppen automatisch: geen omkijken naar
  • Duurzaam, goed voor de toekomst

 

Wist u dat één paneel per jaar genoeg energie levert om 2276 liter thee te zetten? Dat zijn meer dan 30 kopjes per dag.

Subsidies

Er is géén landelijke subsidie meer voor het kopen van zonnepanelen. Er zijn nog wel een paar gemeenten die hiervoor subsidie geven. Op de Energiesubsidiemeter van Milieu Centraal kunt u kijken of uw gemeente hiervoor subsidies verstrekt.

Als u als particulier zonnepanelen koopt, kunt u de BTW op de aankoop en installatie (21%) terugvragen van de Belastingdienst.

Let op:

  • Doe de btw-aangifte binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin u de panelen kocht.
  • Zorg dat factuur van de zonnepanelen én de energierekening op dezelfde naam staan. Staat de factuur op uw naam en de energierekening op naam van uw partner? Dan kunt u de BTW niet terugvragen.

 

Salderingsregeling

De salderingsregeling houdt in dat u de stroom die u zelf niet gebruikt maar aan het elektriciteitsnet levert mag wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je van het net afneemt.

Dat is gunstig: u krijgt voor de geleverde stroom hetzelfde tarief als wat u aan het energiebedrijf betaalt voor de stroom die u afneemt (zo’n 22,5 cent per kWh). De regering wil dit vanaf 2023 veranderen en de regeling afbouwen, zodat u elk jaar een beetje minder mag salderen.

Subsidies zonnepanelen zakelijk gebruik

Als u op uw bedrijfspand zonnepanelen laat installeren, dan kunt u aanspraak maken op subsidies van de overheid. Mogelijk komt u in aanmerking voor de KIA (Kleinschaligheids Investerings Aftrek) en de EIA (Energie Investerings Aftrek).

De overheid is niet heel consequent met het subsidiebeleid, dus informeer vooraf of de subsidie nog verstrekt wordt. Wij kunnen u daar desgevraagd verder mee helpen.

Bent u op zoek naar een betrouwbare partner en goed advies op het gebied van zonnepanelen, neem dan contact op.

0314 65 20 43
vhi@vanhalteren.net